Pärnu linnaliinibusside väliskujunduse kavandite ideekonkursi võidutööd on selgunud

25.08.2016

Ideekonkursile laekus kokku 15 tööd, millest tingimustele vastas ja auhindadele kandideeris 12 ideekavandit. Parimate väljaselgitamiseks kogunes konkursikomisjon 23. augustil. Üksmeelselt valiti võidutöö ning jagati ülejäänud auhinnad.

Võitjaks ja I preemia vääriliseks tunnistati töö märgusõnaga „Pärnaõied“, mille autoriteks on Carmen Lansberg ja Fred Kotkas Pärnust. II preemia sai töö märgusõnaga „Muster Näidis“ (autor Martin Allmaa Pärnust) ning III preemia sai töö märgusõnaga „#pärnubuss“ (autor Karl-Joosep Kass Sindist).

Ergutuspreemia määrati kavanditele „Müstiline Pärnu“ (Martin Allmaa Pärnust), „Sinine buss 2“ (Mirko Aus Tartust) ja „Igavene suvi“ (Mai Leht Audru vallast Kabriste külast).

Komisjoni hinnangul oli kõigis töödes häid ideid. Võidutöös pakutud pärnaõiemotiiv sinisel bussitaustal liidab endas aga enamuse teistes töödes pakutud emotsioonidest. Pärnu linn võlgneb oma nime eest tänu algselt Pärnjõele (nüüdne Sauga jõgi) ja pärnadele.

Pärnaõis merd ja taevast sümboliseerival sinisel taustal on kujund meie lühikesest ja kaunist suvest, parkidest, tervislikkusest (pärnaõietee, sanatooriumid) ja rohelisest elukeskkonnast ning mõttelaadist. Pärnaõis vihjena Pärnu ja Sauga jõgedele, mis voolavad läbi mitme valla ja maakonna, on viide koostööle. Ideekonkursi tulemusena saab pärnaõis veel ühe tähenduse, olles keskkonnasäästliku ühistranspordi sümboliks.

Autorite sõnul: „Pärnaõite kujund on optimistlik, positiivne, häid emotsioone tekitav ja meeliülendav. Pärnaõied tuletavad igal aastaajal, ka kõige sombusemal talvepäeval, meelde suvepäeva, mil kõik lõhnas hästi, kõik oli ilus, rõõmus ja muretu.“

Esikoha ideed arendatakse koostöös autoritega edasi, et leida sellele bussikujunduses parim lahendus. Pärnaõie kujundit on lisaks busidele võimalik kasutada ka muudel ühistranspordiga seotud eesmärkidel (näiteks bussipiletid, trükised, vormirõivastus jms).

Premeeritud tööde autoritega võetakse ühendust. Seekord preemiata jäänud tööde autoreid peetakse meeles väikese üllatusega, mis hetkel jääb saladuseks.

Konkursikomisjoni kuulusid Pärnu abilinnapea Rainer Aavik, linnakunstnik Janno Poopuu, Pärnu linna kodulehe toimetaja Cessy Männik ning Andrus Kärpuk ja Toomas Talts Pärnumaa Ühistranspordikeskusest.

Täname kõiki konkursil osalenuid ja tööde kohta arvamust avaldanuid!

 

Andrus Kärpuk

MTÜ Pärnumaa Ühistranspordikeskus
juhataja

Kõigi ideekavanditega saab tutvuda siin: http://parnu.ee/index.php/linnakodanikule/omavalitsus/hanked-konkursid/konkursid/busside-kujundus